Veiligheid op luchthavens ter discussie in Antwerpen

De veiligheid van de Europese luchthavens is het thema van een international luchtvaartcongres dat eind deze maand in Antwerpen wordt georganiseerd. Het initiatief gaat uit van commandant Paul J. Paridaens van de Internationale Luchthaven Antwerpen en directeur-generaal Luc Luwel van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Antwerpen-Waasland. Samen hebben zij de Airports Council International uitgenodigd.

Airports Council International (ACI) is de enige wereldwijde professionele associatie van luchtvaartoperatoren. De organisatie vertegenwoordigt 170 landen wereldwijd. De Europese ACI-tak, die het congres in Antwerpen organiseert, is de vertegenwoordiger van 450 luchthaven in 48 landen. Het Europese hoofdkwartier is gevestigd in Brussel.

In Antwerpen worden 150 tot 225 internationale deelnemers verwacht voor een congres van drie dagen (van maandag 30 september tot en met woensdag 2 oktober) rond het verhogen van de veiligheid op de Europese luchthavens met speciale aandacht voor de startbanen. Het internationale forum van sprekers bestaat uit experten inzake veiligheid en startbaanreglementeringen. Toeval of niet, maar ook in Antwerpen wordt al jaren gediscussieerd over het al dan niet verlengen van de startbaan van de regionale luchthaven.

De laatste congresdag, 2 oktober, wordt een expertenoverleg over winterproblemen op en rond luchthavens gepland. Zowel luchthavencommandant Paul Paridaens als directeur-generaal Luc Luwel omschreven dinsdag, bij de voorstelling van het congres, de geplande Europese bijeenkomst als "belangrijk voor de uitstraling van Vlaanderen en van de Antwerpse luchthaven in het bijzonder".

Nu in het nieuws