SK Lierse op een zijspoor

Zesendertig punten, tiende plaats. Lierse heeft niets meer te winnen of te verliezen. Líjkt het. Want als straks sponsors en supporters de club de rug toekeren, ontgoocheld door de magere prestaties van hun ploeg, zou de sportieve malaise wel eens een financieel staartje kunnen krijgen. Maar zover komt het hopelijk niet, zegt manager Herman Van Holsbeeck. "Gelukkig hebben we hondstrouwe supporters."

BR>

Niet alle prijzen worden aan de meet verdeeld. Elke club weet het: lang voor het seizoen afgelopen is, worden abonnementen vernieuwd, sponsorcontracten afgesloten, nieuwe commerciële partners gezocht. Net daarom zijn de prestaties in het voorjaar zo belangrijk. Een club op drift verkoopt slecht. Dat beseft ook Lierse-manager Herman Van Holsbeeck. "Voorlopig is de commerciële impact uiterst miniem", zegt hij. "Supporters en sponsors laten het gelukkig niet afweten. Dat bleek nog maar eens op Harelbeke. We hebben dan wel een kritisch publiek, het blijft ons trouw. Zelfs op verplaatsing gaan er nog steeds even veel fans mee als in het begin van het seizoen. Ook ik stond ervan versteld. Bij veel clubs zouden de supporters er in gelijkaardige omstandigheden al snel de brui aangeven. Die trouw zie ik ook bij onze commerciële partners. Neem de

catering.

Bij thuiswedstrijden hebben we gemiddeld zo'n 650 eters, tegen Anderlecht waren het er liefst 900. Zij blijven ons dus steunen."

"Maar uiteraard mag dit niet te lang aanslepen. We hebben dit seizoen iedereen ontgoocheld. Zo'n seizoen kunnen we ons niet nog eens veroorloven. De club beseft dat ook. De komende weken en maanden moeten we opnieuw het sportieve vertrouwen winnen. We zullen met iets naar buiten moeten komen: de komst van een sportieve klepper, nieuwe ambities, een reorganisatie, noem maar op. Onze entourage heeft opnieuw een perspectief nodig. Dat zijn we hen verplicht. De concurrentie in de regio is groot. In een straal van 25 kilometer proberen zes clubs te overleven. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat Lierse die met het meeste potentieel is. Dat zal zo blijven, maar dan moeten we ons volgend seizoen op sportief vlak wel herpakken. Anders dreigt het die koppositie kwijt te spelen. Zeker in de thuiswedstrijden moeten we onze supporters opnieuw iets kunnen bieden."

Budgettair heeft de club dit seizoen zijn doel bereikt. "Alleen de inkomsten uit de ticketverkoop, liggen iets beneden de verwachting", wijst Van Holsbeeck op het wegblijven van vooral neutrale supporters. "Maar voorts kenden we zelfs enkele meevallers. Shirtsponsor Krefima tekende voor drie jaar bij. Met kledijsponsor Jako hebben we ook volgend jaar nog een contract. Zij hebben zich niet laten leiden door de nervositeit die nu al maanden in de club hangt. Nu maar hopen dat ook de andere sponsors dit niet zullen doen." Toch kan ook Van Holsbeeck niet ontkennen dat de schamele prestaties nu al financiële gevolgen heeft. Door de gemiste miljoenentransfer van Somers naar Standard werd de bouw van de nieuwe tribune afgeremd. Vandaag lijkt enkel Daems nog tientallen miljoenen waard. Dreigt het waardeverlies van de andere jongeren de uitbouw van de club te belemmeren? "Absoluut niet", besluit Van Holsbeeck. "Zelfs als we volgend jaar opnieuw een rampjaar kennen, zal dit niet tot financiële problemen leiden. Dat de bouw van de nieuwe tribune werd uitgesteld, was louter een voorzorgsmaatregel. Wat niet betekent dat een lucratieve transfer niet welkom zou zijn. Het zou de uitbouw van de club opnieuw een zetje kunnen geven, zeg maar."

Nu in het nieuws