"Begroting 2003 wordt geen electorale snoepwinkel"

Zoals de voorgaande jaren zal de regering voor 2003 een begroting indienen die mikt op een evenwicht. Het gaat een ernstige, voorzichtige en realistische begroting zijn en geen electorale snoepwinkel. Dat zei premier Guy Verhofstadt zaterdag bij de opening van de Internationale Jaarbeurs in Gent.

Belga

Het Planbureau gaat voor volgend jaar uit van een groei van 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar Verhofstadt gaat samen met begrotingsminister Johan Vande Lanotte aan de regering voorstellen om zoals in het verleden een voorzichtiger cijfer te hanteren dat enkele procentpunten lager ligt.

Verhofstadt gaf toe dat de regering het zich niet gemakkelijk maakt door voor het vierde jaar op rij een evenwicht in de begroting na te streven, terwijl de meeste van de buurlanden rode cijfers laten optekenen, niet in tienden, maar in volle procenten. Maar de eerste minister benadrukte dat alle geplande maatregelen die de economie versterken onverkort uitgevoerd zullen worden: de bijkomende verlaging van de sociale lasten met 100 miljoen euro, de verlaging van de vennootschapsbelasting, de invoering van de fiscale vrijstelling in investeringsreserves voor KMO's, de verdere verlaging van de personenbelastingen en de uitvoering van het meerjarenplan voor de verhoging van de sociale minima.