Rechter blokkeert verkoop Napster aan Bertelsmann

Een faillissementsrechtbank in de Amerikaanse staat Delaware heeft de geplande overname van muziekruilbeurs Napster door mediareus Bertelsmann AG dinsdag geblokkeerd. Volgens de rechter heeft de topman van Napster tegenstrijdige belangen bij de overname. Bertelsmann liet weten zich bij het oordeel van de rechter neer te leggen.

AP Ned

Het verbod luidt vermoedelijk het definitieve einde in voor Napster. De pionier op het gebied van het uitwisselen van digitale muziekbestanden op internet ontsloeg meteen na de uitspraak zijn laatste 42 werknemers, onder wie oprichter Shawn Fanning, en sloot de deuren van het hoofdkantoor in Redwood City.

Volgens Napster-topman Konrad Hilbers, een voormalige manager bij Bertelsmann, betekent de uitspraak van de rechtbank dat Napster liquidatie niet meer kan ontlopen. Bertelsmann heeft 85 miljoen dollar in Napster gestoken om het bedrijf overeind te houden en wilde voor acht miljoen dollar de overgebleven restanten van het Napster-netwerk in handen krijgen. Napster is al meer dan een jaar niet meer on line, mede als gevolg van een reeks aanklachten van de grote platenfirma's. Als eigenaars van de auteursrechten verzetten zij zich tegen het uitwisselen van muziek via internet en ze probeerden uit alle macht de overname van Napster door de Duitse mega-uitgeverij te dwarsbomen. Volgens de rechter diende Napster-topman Hilbers te veel de belangen van Bertelsmann. De rechtbank wees onder meer op een mailtje, waarin Hilbers zijn voormalige bazen in Duitsland ervan verzekert als hoogste manager van Napster altijd te zullen doen wat het beste is voor Bertelsmann. Bovendien weigerde Hilbers te getuigen voor de rechtbank.

Op het hoogtepunt van zijn populariteit werd Napster door zestig miljoen mensen gebruikt. Bertelsmann wilde van Napster een abonneedienst maken waar gebruikers tegen betaling mp3-bestanden kunnen downloaden.