Regering-Berlusconi komt met omstreden mediawet

De regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vrijdagavond een wetsvoorstel gepresenteerd waarvan Berlusconi's bedrijf Mediaset rechtstreeks profijt heeft. Hoewel Berlusconi de kabinetsvergadering verliet toen het voorstel werd besproken, spreekt de oppositie van een schandalige vorm van belangenverstrengeling.

AP Ned

BR>

Het plan lekte vrijdag overdag al uit, waarna de koers van het aandeel Mediaset met 6,57 procent steeg. Volgens de huidige wetgeving moet Mediaset van een van zijn drie televisiezenders een satellietzender maken. Het bedrijf wil dat niet. Het nieuwe wetsvoorstel zorgt ervoor dat die verplichting verdwijnt.

Verder wordt het mediabedrijven toegestaan zowel radio- en televisiezenders als kranten te bezitten. Nu is dat verboden. Volgens critici controleert Berlusconi ook nu al kranten, zoals Il Giornale, waar zijn broer Paolo Berlusconi aan het roer staat.

De publieke omroep RAI, die drie zenders heeft, wordt volgens het voorstel vanaf 2004 geprivatiseerd. Niemand mag echter een aandeel van meer dan 1 procent hebben, waardoor de regering grote invloed op RAI houdt, die de voornaamste concurrent is van Berlusconi's televisiezenders.