'Girl power' verovert ook Hollywood

Nog maar tien jaar geleden waren ze nog schaars, de Hollywood-actrices die genoeg geld kregen voor een rol om in de befaamde 'a-lijst' der sterren te staan. Maar nu zijn vrouwelijke sterren commercieel zo interessant geworden dat de 'meisjesfilm' de actiefilms die de voorbije jaren de kassa deden rinkelen naar de kroon steekt, aldus de Sunday Times.

Belga

BR>

Momenteel is die 'a-lijst' al voor een derde 'bemand' door vrouwen - met supersterren als Julia Roberts, Cameron Diaz en Drew Barrymore op kop - en volgens onderzoeken van de grote studio's zal dat binnenkort al de helft zijn. En dat wordt dan weer weerspiegeld in het soort films dat Hollywood op de bioscoopgangers loslaat.

De voornaamste reden voor deze verandering, die de Schwarzeneggers en Bruce Willisen meer slapeloze nachten zal bezorgen dan al hun film-vijanden tesamen, is de groei in het aantal vrouwen dat naar de film gaat. Amerikaanse onderzoeken hebben uitgewezen dat het aantal vrouwelijks cinemabezoekers elk jaar toeneemt en dat het hier gaat om een sociaal verschijnsel, een avondje-uit-met-de-meisjes - zodat er dus veel bioscoopstoelen door vrouwen worden bezet.

Daarbij komt dat, wanneer koppels een film gaan zien, in 70 procent van de gevallen door de vrouw wordt bepaald welke film dat wordt. Geen wonder dat Julia Roberts (de eerste vrouwelijke ster die 20 miljoen euro kreeg voor een filmrol) door de Hollywood Hot List wordt beschreven als 'machtiger dan Tom Cruise en Tom Hanks'. En dat kan binnenkort ook worden gezegd van Cameron Diaz, die voor haar rol in de sequel van 'Charlie's Angels' ook meer dan 20 miljoen euro ontvangt, en voor Drew Barrymore.