Toneelschrijfprijs voor Peter De Graef

De Vlaamse auteur/acteur Peter de Graef is onderscheiden met de Nederlandse Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn tekst N!KS. Hij ontving de prijs zaterdagavond tijdens Het Theaterfestival in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, in Amsterdam. Aan de onderscheiding is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Belga

BR>

Het ging om de zestiende editie van de prijs voor de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen jaar. Ruim tachtig inzendingen dongen mee. Volgens de jury, bestaande uit Herwig De Weerdt, Yvonne van den Hurk en Willibrord Keesen sprongen de teksten Snaren van Gerardjan Rijnders en N!KS van Peter de Graef boven alles uit. Uiteindelijk koos zij voor N!ks om de intieme wijze waarop De Graef een mens van vlees en bloed neerzet.

Auteur, acteur en regisseur Peter de Graef bouwde de afgelopen tien jaar aan een opmerkelijk oeuvre met voorstellingen als Et Voilà.!, Ombat, HUN!, Itak, Henry en De Drie Mannen van Ypsilanti. Hij werd genomineerd voor diverse prijzen: als acteur ontving hij in 1998 de Louis d'Or. De monoloog N!KS is van vorig jaar. Op het ogenblik repeteert hij voor de voorstelling Slachthuis 5, een co-productie met Courage uit Amsterdam onder regie van Margrith Vrenegoor.