Van Campenhout : Kyoto vergt meer inspanningen Wallonië

Bij de uitvoering van het Kyoto-protocol moet Wallonië meer inspanningen doen dan Vlaanderen. Dat verklaarde VLD-kamerlid Ludo Van Campenhout zondag tijdens het VRT-televisieprogramma De Zevende Dag. Een CO2-taks is volgens hem bespreekbaar binnen zeer strikte randvoorwaarden.

Belga

BR>

Premier Guy Verhofstadt kondigde op de afgelopen VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg aan dat er volgend jaar een actieplan komt voor de uitvoering van het Kyoto-protocol, dat de uitstoot van broeikasgassen als CO2 moet terugdringen. Van Campenhout verzette zich zondag tegen een lineaire aanpak en wees erop dat de uitvoering van Kyoto moeilijker is voor Vlaanderen dan voor Wallonië. "Wallonië moet meer doen dan Vlaanderen. Het is tijd voor een omgekeerde solidariteit".

Volgens het liberale kamerlid kan een CO2- of energietaks niet voor bedrijven die al met de best beschikbare technologie produceren. Van Campenhout meent ook dat zo'n taks moet gecompenseerd worden door een vermindering van de lasten op arbeid.