EU verhoogt druk op Zwitsers bankgeheim

De landen van de Europese Unie zullen de druk verhogen op Zwitserland, in de hoop tot een akkoord te komen over de belastingen op spaargelden. De Unie onderzoekt mogelijkheden om de activiteit van Zwitserse banken in de Unie terug te schroeven. De 15 landen van de Europese Unie zijn het in principe eens om allen samen een reële belasting te heffen op spaargelden, ondanks weerstand in Luxemburg, Oostenrijk en België. De belasting kan echter maar realiteit worden als ook andere belangrijke financiële centra meedoen. In "geassocieerde gebieden" (de Britse kanaaleilanden bijvoorbeeld) moet hetzelfde systeem worden overgenomen, derde landen (zoals de VS, Liechtenstein of Zwitserland) zouden een "gelijkaardig" systeem moeten opstarten (voor spaargelden van EU-burgers).

Belga

BR>

Het belangrijkste derde land - Zwitserland - ligt echter dwars. Het land is wel bereid een forfaitaire belasting te heffen op de financiële opbrengsten van EU-burgers, maar wil geen volledige informatie verstrekken. Onder druk van de machtige Zwitserse banken schermt de regering van het Alpenland met het bankgeheim.

Normaal hadden de onderhandelingen tussen de Unie en Zwitserland deze maanden in een stroomversnelling moeten zitten, maar in praktijk gebeurt er niets. En daarom wordt nu de druk op Zwitserland verhoogd, zo beslisten de EU-ministers van financiën tijdens hun informele ontmoeting in Kopenhagen.