Franse studie: "Depressie doet vrouwen verdikken"

Print
Een depressie doet vrouwen verdikken, mannen niet. En lezen beschermt vrouwen tegen zwaarlijvigheid. Dat besluiten Franse onderzoekers uit een grootschalige studie die donderdag werd gepubliceerd.
De wetenschappers onderzochten gedurende 10 jaar 6.666 inwoners van de Noord-Franse gemeenten Fleurbaix en Laventie. Van de vrouwen met overgewicht was 25 procent depressief. Bij de vrouwen met een normaal gewicht was dat slechts 14 procent. Voor mannen bleek er geen betekenisvol verschil te zijn.

Dat een depressie bij mannen geen gewichtstoename veroorzaakt, komt omdat depressieve mannen meestal verslaafd zijn aan tabak. En dat houdt hun gewicht in de hand, menen de wetenschappers. De studie toonde ook aan dat het merendeel van de zwaarlijvige vrouwen laaggeschoold was. Vrouwen die zeer veel lezen en dus doorgaans hoger opgeleid zijn, bleken minder gevoelig voor gewichtstoename. Lezen is dan wel een zittende activiteit, maar vrouwen die veel leesvoer verslinden zouden zich sterker bewust zijn van het belang van lichaamsbeweging en een evenwichtig bestaan, luidt het besluit van de Franse onderzoekers.

De studie toonde ook de rol aan van een insuline-gen. Dat zou bij sommigen actiever zijn dan bij anderen, wat verklaart waarom obesitas in bepaalde families meer voorkomt.

.

Nu in het nieuws