Safiya Husseini krijgt ereburgerschap Rome

De Nigeriaanse Safiya Husseini, die in haar land tot de doodstraf door steniging veroordeeld werd en daarna in beroep is vrijgesproken, is zaterdag aangekomen in Rome. Daar kent burgemeester Walter Veltroni haar maandag het ereburgerschap toe. De vrouw landde zaterdagochtend samen met haar dochtertje op de luchthaven van Fiumicino. Ze werd er ontvangen door verantwoordelijken van de Nigeriaanse ambassade in Rome.

Belga

BR>

De vrouw werd in oktober vorig jaar ter dood veroordeeld door een Nigeriaanse rechtbank, die de sharia, een strenge islamitische wetgeving, toepast. Ze stond terecht omdat ze overspel had gepleegd en daardoor een kind had. In heel wat landen, maar vooral in Italië kwam toen protest op gang via petities en manifestaties om de 35-jarige Safiya te redden. Ze werd uiteindelijk op 25 maart in beroep vrijgesproken door een islamitische rechtbank in de staat Sokoto.

Veltroni heeft nu opgeroepen gelijkaardige acties te voeren voor een andere jonge moeder, Amina Lawal, die op 22 maart ter dood veroordeeld werd omdat ze een derde kind verwachtte terwijl ze gescheiden was. Het islamitische hof van beroep in Funtua bevestigde op 19 augustus de doodstraf door steniging voor overspel.