Tsjetsjenië breekt carrière Russische topofficieren

Tal van Russische hoge officieren zijn uit hun functie of op een zijspoor gezet als sanctie voor het verlies van een helikopter en meer dan 120 militairen in Tsjetsjenië vorige maand.

Belga

BR>

De Russische minister van Defensie Sergej Ivanov heeft zaterdag de stukken getekend die bijvoorbeeld generaal Nikolaj Kormiltsev met vervroegd pensioen sturen. Kormiltsev was de rechterhand van Ivanov en een van de acht onderministers van defensie.

Een onbekend aantal hoge officieren is uit hun functie gezet en tal van anderen hebben een berisping gekregen. Het is het gevolg van een onderzoek naar het neerschieten van een kolossale legerhelikopter van het type Mi-26 op 19 augustus. Het toestel werd met een raket van Russische makelij neergehaald door Tsjetsjeense strijders in de buurt van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

Er is plaats voor 84 personen in deze helikopter, maar er zaten in het neergehaalde toestel circa 150 mensen. Tot overmaat van ramp kwam het toestel neer in een mijnenveld. Tot dusver waren er alleen strafmaatregelen genomen tegen generaal Vitali Pavlov, de chef van de luchtvaartdienst van de landmacht.