Open Monumentendag: meer belangstellenden dan vorig jaar

De algemene tendens van de veertiende editie van de Open Monumentendag Vlaanderen is zondagmiddag alvast positief. De meeste sites, in Vlaanderen staan er 900 open voor het grote publiek, trekken voorlopig meer volk dan vorig jaar. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van 'Symbolen'.

Belga

BR>

Over het algemeen trekken zowel grote als kleine steden in Vlaanderen meer volk dan vorig jaar, zo klinkt het zondagmiddag bij het Coördinatiecentrum. In de grote steden zoals Antwerpen, Gent, Sint-Truiden en Turnhout is het heel druk. Maar ook kleinere steden zijn zondagmiddag al zeer tevreden.

Het goede weer speelt zeker een positieve rol. In West-Vlaanderen, waar het zondagochtend al minder goed weer was dan in de andere Vlaamse provincies, is de opkomst minder groot dan in de rest van Vlaanderen, maar toch even goed als vorig jaar, zo legt een woordvoerder van het Coörindatiecentrum uit.

Symbolen staan centraal in deze open monumentendag in Vlaanderen. De keuze gaat eigenlijk uit van de grondgedachte om de monumentenzorg in Vlaanderen voort te zetten vanuit de filosofie dat omgaan met monumenten, het behouden en deskundig restaureren ervan, niet kan zonder kennis van de gehanteerde symbolentaal. Zo'n 900 monumenten, 150 meer dan vorig jaar, openen hun deuren.