US Open - Gustavo Kuerten uitgeschakeld in 8e finales

De Brazilaan Gustavo Kuerten (ATP 46) is dinsdag uitgeschakeld in de achtste finales van de US Open, de vierde en laatste Grand Slam van het seizoen. De gewezen nummer één van de wereld verloor in vier sets van de als 24e geplaatste Nederlander Sjeng Schalken: 6-3, 7-6 (8/6), 6-7 (5/7) en 7-6 (7/4). Kuerten, die in februari aan zijn heup geopereerd werd, schakelde in de tweede ronde verrassend het tweede reekshoofd, de Rus Marat Safin, uit. Die laatste won de US Open in 2000. Schalken neemt het in de kwartfinales op tegen de Chileen Fernando Gonzalez, het 28e reekshoofd.

Belga

De Amerikaan Pete Sampras bewees dinsdag met werveld tennis het ongelijk van zijn criticasters: 'Pistol Pete' is nog niet versleten. De als 17e geplaatste Sampras werkte zich in de achtste finales met prachtig tennis in vier sets voorbij de Duitser Tommy Haas, het derde reekshoofd: 7-5, 6-4, 6-7 (5/7) en 7-5. Sampras speelde als in zijn beste dagen en sloeg een reeks onnavolgbare forehands. De Amerikaan heeft dertien Grand Slam-toernooien op zijn palmares staan. Voor zijn laatste toernooizege moeten we al terugkijken naar 2000. Toen won hij voor de zevende maal Wimbledon.

De US Open won Sampras vier maal, de voorbije twee jaar stond hij op Flushing Meadows telkens in de finale. In de kwartfinales neemt hij het op tegen zijn als 11e geplaatste landgenoot Andy Roddick, die de als 26e geplaatste Argentijn Juan Ignacio Chela in drie sets aan de kant zette: 5-7, 6-4 en 6-4. Sampras speelde dit seizoen al één finale, in Houston. Hij verloor er van... Andy Roddick. Bij de vrouwen bleven grote verrassingen dinsdag uit. De Amerikaanse titelkandidate Serena Williams plaatste zich zonder problemen voor de halve finales na winst in twee sets tegen de Slovaakse Daniela Hantuchova, het 11e reekshoofd: 6-2 en 6-2. Hantuchova schakelde in de vorige ronde Justine Henin uit. Het nummer één van de wereld neemt het in de halve finales op tegen haar landgenote Lindsay Davenport, die zich in drie sets voorbij de Russische Elena Bovina (WTA 61) werkte: 3-6, 6-0 en 6-2.