Rumsfeld: Irak heeft 6.000 liter antrax

Irak bezit 6.000 liter antrax, dat miltvuur kan veroorzaken. Verder zou het regime van president Saddam Hoessein in het bezit zijn van 30.000 liter botulinetoxine dat botulisme kan veroorzaken, en zes ton VX-zenuwgas. Dat meldt zondag de Duitse krant 'Welt am Sonntag'.

Belga

Het blad baseert zich op een rapport over Iraakse massavernietigingswapens dat de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld recentelijk overhandigde aan een selecte groep congresleden.

Bovendien zou Irak omvangrijke voorraden gifgassen hebben zoals sarin, soman en tobun. In het arsenaal chemische wapens zou ook een hele rij 'contactgiffen' zitten waaronder mosterdgas, aldus Rumsfeld in het vertrouwelijk rapport van het ministerie van Defensie.

De wapens zouden vanaf vrachtwagens met raketten van Chinese makelij kunnen worden afgevuurd. Volgens het Pentagon kan ongeveer de helft van Iraks tweehonderd gevechtsvliegtuigen worden uitgerust met raketten met chemische of biologische springladingen.

Inlichtingendiensten voorspellen dat wetenschappers uit de voormalige Sovjet Unie en Noord-Korea in dienst van Saddam Hoessein, mogelijk binnen een jaar een atoombom van het kaliber Hiroshima produceren.