Antisemitisme in Duitsland toegenomen

Het antisemitisme in Duitsland groeit. Dat constateren onderzoekers van de Universiteit van Leipzig en de Vrije Universiteit van Berlijn op grond van een enquête. 28 procent van de ondervraagden zegt te denken dat de joodse invloed te groot is. Zeventien procent denkt dat Hitler als een groot staatsman zou zijn gezien als de Holocaust niet had plaatsgevonden.

AP Ned

In West-Duitsland is 19 procent van de respondenten het eens met de stelling dat Hitler als een groot staatsman was gezien zonder de Holocaust, 5 procent meer dan in 1994. Van de Oost-Duitse respondenten was 8 procent het met de stelling eens, evenveel als in 1994. In totaal is 53 procent het geheel of gedeeltelijk eens met de stelling dat joden meer dan anderen tijdens hun werk mensen bedriegen en trucs gebruiken om te krijgen wat ze willen.

De bevindingen van de onderzoekers komen een dag na een brandaanslag op een museum ter herdenking van joodse slachtoffers van de nazi's in Brandenburg. De hoofdtentoonstelling ging in vlammen op. De daders, die nog voortvluchtig zijn, kalkten nazi-symbolen op een gedenksteen bij het museum.