Volksgezondheid evalueert regeling MUG-teams

De onlangs afgetreden minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet heeft enkele maanden geleden een evaluatie van de regeling omtrent de MUG's (mobiele urgentie groepen) besteld. Op basis van de resultaten zal opvolger Tavernier beslissen of het huidige systeem van één MUG per 150.000 inwoners behouden blijft. Het kabinet van Volksgezondheid zegt dat in een reactie op het incident van dinsdag in Ninove, waarbij een man met een hartaanval 30 minuten moest wachten op een MUG.

Belga

De 70-jarige man werd onwel op straat binnen de MUG-zone van Aalst. Het enige urgentieteam van Aalst was op dat ogenblik echter al weg voor een interventie. Ook in het aangrenzende Zottegem en Dendermonde was de MUG uitgereden voor een oproep. Dus werd uiteindelijk de dienst in Anderlecht gecontacteerd, zo legt Lieven Vergote, urgentie-arts van het Stedelijk Ziekenhuis in Aalst uit aan Belga. De MUG van Anderlecht kwam 30 minuten na de oproep aan. De man was intussen overleden aan een hartaderbreuk.

In 1998 voerde toenmalig minister van Volksgezondheid Colla de regeling in dat per 150.000 inwoners maar één MUG actief mag zijn. "We beschikken in Aalst wel over twee MUG-wagens, want we voeren de dienst beurtelings uit met het Onze-Lieve-Vrouw-Ziekenhuis, maar door de wettelijke regeling is er dus slechts één ploeg", aldus Vergote. "Meestal volstaat dat ook. Wat gisteren gebeurd is, is zeer uitzonderlijk", zo zegt hij. "Cijfers zijn er niet, maar ik denk dat het hooguit één paar keer per jaar voorkomt dat er twee oproepen op hetzelfde ogenblik gebeuren en ook de MUG's van de naburige diensten niet beschikbaar zijn", relativeert Vergote. "Een tweede MUG kost toch al vlug 37.184 euro per jaar.

Ik pleit dus niet zomaar voor een wijziging van de huidige regeling, maar wel voor een onderzoek waarbij nagegaan wordt hoe vaak problemen zoals dat in Ninove voorkomen", aldus nog de urgentie-arts. Anne-Françoise Gailly, de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Tavernier, verzekert dat zo'n evaluatie aan de gang is. "Het is nu wel nog wachten op de resultaten. Op basis daarvan zullen dan beslissingen genomen worden", zo zegt ze.