Stones aan maandenlange monstertournee begonnen

De Rolling Stones hebben dinsdagnacht in Boston met een gloednieuwe podiumact de aftrap gegeven van hun nieuwe wereldtournee. Zestienduizend concertgangers hadden zich in het Fleet Center in de 'Tea party'-stad verzameld voor de première van "Licks", de tournee waarvan verwacht wordt dat die een van de grootste muziekopbrengsten ooit zal opleveren.

Belga

Wellicht om te bewijzen dat ze nog in bloedvorm verkeren, vuurden Mick Jagger en co bij aanvang van het concert meteen het bekende "Street-Fighting Man" op het publiek af. De 59-jarige Jagger dolde over het podium met de kronkelende, licht agressieve bewegingen die hij door de jaren heen tot zijn handelsmerk heeft gemaakt.

De start van "Licks" valt samen met de 40ste verjaardag van de groep. "Niets is zo opwindend als de eerste avond van een tournee in Amerika door te brengen", schreeuwde Jagger de menigte toe, aldus de internetnieuwsdienst van de BBC. Met de toevoeging dat "niets zo opwindend is als in Boston te starten", gaf hij het publiek helemaal wat het wilde.

Niet alle leden van de groep straalden dezelfde energie als Mick Jagger uit. Gitarist Keith Richards gaf naar verluidt een vermoeide indruk en stond er bij momenten futloos bij. Tijdens een nummer liet de 58-jarige rocker zich vocaal zelfs volledig overklassen door de achtergrondzangeressen. Bij de nieuwe nummers van het verzamelalbum "Forty Licks", dat in oktober uitkomt, liet Richards zich dan weer wel van zijn beste zijde zien. Onder meer "Don't Stop" werd enthousiast onthaald.

Tijdens de tweede helft van de 22-nummers tellende set passeerden oude hits als "Honky Tonk Woman", "Satisfaction" en "Sympathy for the Devil" de revue. Daarop volgden nog enkele covers, waaronder "Love Train" van The O'Jays.

"Licks" van de Rolling Stones doet de komende maanden nog 25 grote steden in de Verenigde Staten en Canada aan, samen goed voor een 40-tal concerten. Daarna gaat het richting Australië, Azië en Europa. De tickets voor de grotendeels al uitverkochte optredens in Noord-Amerika kosten tot 352 euro.