Ex-werknemers Swissair krijgen deel overbruggingskrediet

Het ex-personeel van Swissair kan eindelijk rekenen op een deel van het overbruggingskrediet van 1 miljard Zwitserse frank (682 miljoen euro), dat de Zwitserse staat vorige herfst aan de inmiddels failliete luchtvaartmaatschappij toestond. Dat heeft het ministerie voor economie dinsdag in Bern meegedeeld. Swissair was meerderheidsaandeelhouder van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, die in november vorig jaar de boeken neerlegde.

Belga

Het overbruggingskrediet diende om het vluchtprogramma tijdens de winter te kunnen handhaven. Inmiddels blijkt dat Swissair het bedrag niet volledig heeft opgebruikt. Hoeveel geld precies overblijft, is nog niet duidelijk. Eind maart schatte de baas van de federale administratie voor financiën, Peter Siegenthaler, dat het om 150 tot 250 miljoen Zwitserse frank (102,3 tot 170,5 miljoen euro) gaat. Het ministerie verwacht dat de zowat 7.500 ex-werknemers tot 50 miljoen euro kunnen uitbetaald krijgen tussen dit en het einde van het jaar.

De regeling volgt het akkoord dat de Zwitserse staat en de vakbonden in december ondertekenden. Het was de enige manier om te vermijden dat de werknemers jarenlang zouden moeten wachten op schadevergoedingen. De Zwitserse staat pompte in totaal 45 miljard frank (30,7 miljoen euro) in Swissair. Een eerste schijf van 450 miljoen frank (306,9 miljoen euro) werd in oktober uitbetaald om de vloot opnieuw te laten vliegen. Het extra miljard diende om de maatschappij tot eind maart in de lucht te houden, waardoor dochter Crossair een deel van de activiteiten kon overnemen.