Menken Aartselaar kan staking nipt vermijden

Op het laatste nippertje heeft de directie van het bedrijf Menken in Aartselaar een spontane staking van de ochtendploeg kunnen vermijden. Dat meldde ABVV-afgevaardigde Yvan De Jonge woensdag aan Belga. De arbeiders waren niet te spreken over de directe leiding en over de hoge werkdruk. Ze eisten dan ook het ontslag van de meestergast en concrete maatregelen om de werkdruk te verminderen.

Belga

Woensdagochtend heeft een vertegenwoordiging van de arbeiders met de directie onderhandeld. Tijdens die onderhandelingen werd er niet gewerkt. Op voorwaarde dat de werknemers onmiddellijk opnieuw aan de slag gingen, stemde de directie in met het ontslag van de meestergast. Daarnaast ging de bedrijfsleiding ook vier concrete verbintenissen aan om de werkdruk te verminderen.

Zo zal het bedrijf de klanten vragen de minimumbestellingen te respecteren. Dat gebeurde tot vandaag niet, waardoor de machines erg vaak opnieuw afgesteld moesen worden, met extra werk tot gevolg. Ook zal aan de klanten gevraagd worden om de leveringstermijnen te respecteren en er niet op aan te dringen sneller beleverd te worden. Ten derde zal de directie het productengamma analyseren en de aanmaak van eventuele niet-rendabele producten stopzetten. Ten slotte heeft de directie toegezegd om een bufferperiode van 8 uren te voorzien in de productieplanning. Bij Menken, dat droge vruchten, noten en popcorn produceert, werken zo'n 70 mensen.