Tien procent minder vliegverkeer van en naar VS op 11 september

Op 11 september zal er tien procent minder transatlantisch vliegverkeer zijn dan anders. In totaal zijn op die dag tot 18.000 minder zitjes in de vliegtuigen van en naar de Verenigde Staten beschikbaar. Dat meldt de Britse krant Financial Times woensdag. De luchtvaartmaatschappijen houden een deel van hun toestellen aan de grond omdat er te weinig boekingen zijn. Veel mensen durven op de dag dat de aanslagen met gekaapte vliegtuigen in New York en Washington precies een jaar oud zijn, immers het vliegtuig niet te nemen. Vooral bij de Amerikaanse burgers zit de schrik er in.

Belga

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen beslisten om op 11 september meer dan 3.200 binnenlandse vluchten te annuleren. Als argument voor deze maatregel halen ze aan dat het financiële risico van het vliegen met bijna lege toestellen groter is dan de toestellen gewoon aan de grond te houden. Verwacht wordt wel dat de geschrapte binnenlandse vluchten in de VS de Amerikaanse reissector zeker 11 procent aan winst zullen doen inboeten. In West-Europa zou het aantal vluchten op 11 september ongewijzigd blijven.

Er werd reeds eerder geopperd dat op 11 september minder zou worden gevlogen, maar nu zijn er voor het eerst concrete cijfers. De Financial Times baseert zich daarvoor op de onderzoeksresultaten van OAG, het bedrijf dat de vluchtschema's over de hele wereld coördineert.