EU en VS stemmen violen over Irak; Michel ziet Aziz

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn het erover eens dat de terugkeer van VN-wapeninspecteurs naar Irak moet verzekerd worden en dat zij daar onbelemmerd moeten kunnen werken. Dat heeft de Deense premier en huidig EU-voorzitter Anders Fogh Rasmussen woensdag verklaard in Johannesburg na een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell.

Belga

Rasmussen beklemtoonde de noodzaak om "de kwestie-Irak binnen het kader van de Verenigde Naties te behandelen", standpunt dat de EU altijd al heeft ingenomen. De Deense premier ziet de terugkeer van de VN-wapeninpecteurs als een noodzakelijke stap in dat proces. Rasmussen volgde de gespierde taal die de Britse premier Tony Blair dinsdag had gebruikt en noemde de Irakese dictator Saddam Hoessein "een probleem, met de capaciteit om massavernietigingswapens te ontwikkelen en de wil om ze te gebruiken".

Powell heeft bij de Europese Unie het belang beklemtoond van "het opzetten van een internationale coalitie" om de Irakese crisis op te lossen. EU-voorzitter Rasmussen zei na afloop van zijn ontmoeting met Powell het daarmee eens te zijn. De Irakese minister van Buitenlandse Zaken, Tareq Aziz, had maandag op de VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg laten weten dat Bagdad bereid is, opnieuw wapeninspecteurs toe te laten in het kader van een ruimer akkoord. Volgens Amerikaanse kranten lijkt Powell evenwel niet geneigd meteen op dit aanbod in te gaan.

Met de aankomst van de Amerikaanse buitenlandminister in Zuid-Afrika verdringt de discussie over een mogelijke militaire operatie van de VS tegen Irak de eigenlijke agenda van de Earth Summit naar de achtergrond. Behalve met Rasmussen praatte Powell ook met de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en VN-secretaris-generaal Kofi Annan.

Op Iraaks verzoek heeft Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel woensdagochtend in Johannesburg met Tareq Aziz gesproken, zo bevestigde de woordvoerder van Michel.