Febelrail woedend over afbraak oude stoomlocomotieven door NMBS

De Federatie van Belgische Railvrienden reageert woedend op het feit dat de NMBS in Kessel-Lo, op een terrein achter het Leuvense station, twee waardevolle oude stoomlocomotieven tot schroot verwerkt heeft. De stellen werden respectievelijk in 1902 en 1946 in dienst genomen, stonden al twintig jaar buiten en moesten plaats ruimen voor de aanleg van een parking.

Belga

De Federatie groepeert in ons land diverse verenigingen uit onder andere Mariembourg, Maldegem en Baasrode... die historisch spoor- en trammaterieel restaureren, terug rijvaardig maken voor eigen musea of toeristische spoorlijnen. Ze is er niet over te spreken dat ondanks de vele contacten in het verleden de NMBS haar niet gecontacteerd heeft om de locomotieven te redden. Naar aanleiding van haar 75-jarig bestaan leende de NMBS vorig jaar nog een stoomlocomotief bij een Febelrail-vereniging.

"Wij hadden ze bij een van onze verenigingen onder dak kunnen zetten en restaureren. De stellen waren weliswaar niet meer rijvaardig en ook het plaatwerk was weliswaar al verwoest maar dit had kunnen vervangen worden om er een statisch museumobject van te maken. We hebben onder meer goede contacten met Engelse organisaties die op het stuk van restauratie wonderen kunnen verrichten zoals uit het museum in York blijkt", aldus vice-voorzitter Jef Van Olmen van Febelrail.

De Federatie roept alle betrokkenen (NMBS, museumverenigingen en bevoegde overheden) op om dringend een dialoog op te starten over alle aspecten van het beleid inzake historisch spoorwegerfgoed. "Dat de NMBS zo'n oude stoomlocomotieven vernietigt, hebben we al vele jaren niet meer meegemaakt. Hieruit blijkt andermaal dat deze vervoersmaatschappij niet de minste interessee heeft voor industriële archeologie", aldus Van Olmen, die er ook op wijst dat de sloop precies één week voor de Open Monumentendag uitgevoerd werd.

Van Olmen wijst er ook op dat er dringend een oplossing moet gevonden worden voor de museumbewaarplaats in Kessel-Lo waar de NMBS de circa 15 stoomlocomotieven die ze nog in haar bezit heeft, bewaart. Ook dit pand moet binnenkort plaats ruimen voor de geplande parking. "Wij vrezen dat de ganse collectie historisch spoorwegmaterieel die zich in deze loods thans nog onder dak bevindt, aan het verval zal worden prijsgegeven door de locomotieven en rijtuigen her en der in open lucht of op vandalismegevoelige plaatsen te stallen", aldus de Federatie in haar brief.