Rechten in de lift aan Antwerpse universiteit

Al 1.129 jongeren hebben zich ingeschreven voor een eerste jaar aan de Universiteit Antwerpen. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar rond dit tijdstip (1.140). Vooral de studies rechten en biomedische wetenschappen vallen goed in de smaak bij nieuwe studenten. De Universiteit Antwerpen benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat. Toch kan je al enkele conclusies trekken, zeker als je de cijfers vergelijkt met de gegevens van 2001. Telkens worden alleen generatiestudenten (jongeren die voor het eerst naar de universiteit trekken) opgenomen. Inschrijven kan nog tot eind september.

AP Ned

Aan de Ufsia maakt de faculteit rechten een nieuwe opgang. Op 2 september hadden reeds 170 jongeren zich ingeschreven voor de eerste kandidatuur. Dat zijn er 25 meer dan op hetzelfde ogenblik verleden jaar. De studies handelsingenieur (van 149 naar 120 inschrijvingen) en TEW (180 naar 159) kennen voorlopig een terugval. Amper negen jongelui kozen voor wijsbegeerte, elf minder dan vorig jaar.

Aan het RUCA zien de biomedische wetenschappen bijna dubbel zoveel inschrijvingen. Op 3 september 2001 waren het er 33, nu 61. Ook diergeneeskunde stijgt van 62 naar 78 inschrijvingen. Biologie krijgt voorlopig de grootste klap (38 naar 25). Professor Frans Van Meir, voorzitter van de onderwijscommissie, verwijst naar de brede waaier van aantrekkelijke richtingen binnen de biomedische wetenschappen. "Daarnaast kun je nu ook je licentiaatstudies in Antwerpen afwerken. Dat interesseert heel wat studenten uit eigen streek."

Globaal doet het RUCA het met 355 ingeschreven generatiestudenten (+17 procent) bijzonder goed. De Ufsia kent een terugval van 7,8 procent of 774 inschrijvingen.