Nu ook omkoopschandaal in taekwondo

Print
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt opnieuw met een omkoopschandaal te worden geconfronteerd. Na de affaire rond het kunstschaatsen in Salt Lake City heeft een voormalig vice-voorzitter van de internationale taekwondofederatie (WTF) volgens de krant USA Today bekend dat hij bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney scheidsrechters ten gunste van de Koreaanse deelnemers heeft omgekocht.
BR>
De Zuid-Koreaan Chong Woo Lee heeft in een Koreaans tijdschrift toegegeven dat hij de scheidsrechters heeft gemanipuleerd. "Met andere woorden als ik de scheidsrechters niet had beïnvloed, hadden we maar één of twee gouden medailles gewonnen", aldus Lee in het blad Shindonga. De Amerikaan Josiah Henson, in Sydney ook vice-preses van de WTF, gelooft zijn ex-collega. "Ik denk dat het waar is."

Taekwondo maakte in Sydney zijn olympisch debuut. Zuid-Korea veroverde drie keer goud en één keer zilver en was daarmee het succesvolste land. Het IOC is door het Amerikaanse Olympisch Comité op de hoogte gebracht van de uitspraken van Lee.

.

Nu in het nieuws