Clinton en Dole stichten fonds voor nabestaanden 11 september

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton en oud-senator Bob Dole hebben een fonds in het leven geroepen waaruit familieleden van slachtoffers van de aanslagen van 11 september een studiebeurs kunnen krijgen. Het tweetal heeft 105 miljoen dollar bijeengebracht voor het fonds.

AP Ned

Dole en Clinton, die het bij de presidentsverkiezingen van 1996 tegen elkaar opnamen, werden kort na de aanslagen door gezamenlijke vrienden op het idee gebracht voor het fonds, zei Dole dinsdag in de talkshow van Larry King op CNN.

Kinderen van slachtoffers van de aanslagen kunnen een studiebeurs van maximaal 28.000 dollar krijgen uit het fonds. Ook partners van slachtoffers kunnen aanspraak maken op het fonds, dat niet alleen beurzen uitkeert voor universitaire studies. "Het kan ook voor een pilotenopleiding zijn, of een opleiding tot schoonheidsspecialiste", zei Dole.

Zowel bedrijven en organisaties als particulieren hebben geld gestort in het fonds, waarop naar verwachting van Dole en Clinton 25 à 30 jaar aanspraak zal worden gemaakt. "Een heleboel vrouwen waren destijds zwanger, dus het zal een hele tijd duren", zei Clinton, die ook te gast was bij Larry King.

Clinton zei ook tegen King dat hij geen talkshow gaat presenteren. Zowel de televisiezender NBC als CBS heeft hem een eigen talkshow aangeboden, maar de oud-president heeft het naar zijn zeggen voorlopig te druk met andere zaken. "Misschien op een later tijdstip", zei hij.