Meerderheid Europeanen ziet verband terrorisme en beleid VS

Volgens een meerderheid van de Europeanen zijn de terroristische aanslagen van 11 september deels te wijten aan het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een peiling die is gehouden onder mensen in Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen.

AP Ned

De Fransen zijn het meest kritisch; 63 procent van hen ziet het buitenlandse beleid van de VS als voedingsbodem voor de aanslagen. De Italianen zijn het mildst; volgens iets meer dan de helft van de Italiaanse ondervraagden (51 procent) zijn de aanslagen deels veroorzaakt door het Amerikaanse beleid. Verder ziet 59 procent van de Nederlanders, 57 procent van de Britten, 52 procent van de Duitsers en 54 procent van de Polen een verband tussen de beleidsvoering van het Witte Huis en de terreuraanvallen. De Europeanen hebben voornamelijk moeite met de manier waarop de VS conflicten in het Midden-Oosten afhandelt.

Een meerderheid van de Europese ondervraagden blijkt niet veel vertrouwen te hebben in het buitenlandse beleid van president George Bush. Maar liefst 56 procent vindt het ronduit slecht, tegenover 38 procent dat het goed of uitmuntend vindt. In eigen land krijgt Bush iets meer steun: 40 procent van de Amerikanen is ronduit positief over zijn beleid.

De peiling werd gehouden onder 6.001 Europeanen en 3.626 Amerikanen en werd uitgevoerd in opdracht van de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in Chicago en het Duitse Marshall-fonds voor de Verenigde Staten.