Crisis in top FPÖ niet opgelost

De crisis in de leiding van de rechts-extremistische Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) is nog niet opgelost. Het lukte het partijbestuur niet om in een marathonvergadering die woensdagochtend na twaalf uur afliep tot een vergelijk te komen over het speciale partijcongres, dat op aandringen van voormalig partijleider Jörg Haider en met de steun van een groot deel van de leden is belegd.

AP Ned

Partijvoorzitter Susanne Riess-Passer zei na de vergadering dat ze zal aftreden als het congres daadwerkelijk plaatsvindt, meldde het persbureau APA. Ook haar drie plaatsvervangers zullen hun functie ter beschikking stellen als de door 380 kaderleden van de partij ondertekende aanvraag voor het congres niet wordt ingetrokken. Riess-Passer leek dinsdag nog in te stemmen met Haiders suggestie een speciaal congres te houden over belastingverlagingen, een plan dat door de nationale coalitie van FPÖ en de conservatieve ÖVP wordt afgewezen. Doel van de vergadering zou het herstellen van de eenheid zijn in de partij, die zwaar verdeeld is geraakt in twee kampen rond regeringsleden als Riess-Passer en 'buitenstaanders' als Haider.

Haider wil dat de voorgenomen belastingverlaging voor de lagere inkomens wordt doorgevoerd. Riess-Passer is net als de andere leden van de regering van mening dat er na de recente overstromingsramp geen geld is voor belastingverlagingen. Haider nam niet aan de bestuursvergadering deel. Hij maakte afgelopen week bekend zich uit de landelijke politiek terug te trekken en zich te concentreren op zijn werk als premier van de deelstaat Karinthië.

Voor het beleggen van een speciaal partijcongres is de handtekening van eenderde van de kaderleden nodig. De 380 leden die de aanvraag hebben ondertekend, maken ruim de helft uit van de kaderleden van de partij.