Historische stoet voor 100 jaar elektrische tram in Antwerpen

Print
100 jaar elektrische tram wordt zondag 8 september gevierd in Antwerpen. Een stoet (met oude trams), een tentoonstelling in het Museum van Schone Kunsten en de uitgave van een historisch boek moeten Antwerpen en de Antwerpenaren herinneren aan 2 september 1902. Toen reed de eerste elektrische tram, met nummer 200, tegen 30 km per uur van het Zuidstation naar de Noorderplaats. Toch was Antwerpen niet de eerste Belgische stad met elektrische tram. "Luik en Brussel waren Antwerpen voor", weet Eric Keutgens (61), auteur van '100 jaar elektrische tram in Antwerpen' (64 bladzijden, 6,5 euro) dat ter gelegenheid van dit jubileum is uitgegeven. Keutgens herinnert ook aan de tegenstand die de komst van de elektrische tram in Antwerpen heeft losgeweekt, zowel bij het toenmalige stadsbestuur en Monumenten en Landschappen als bij de Bond der Stoeten ("die tegen de laaghangende bedrading was"). Documenten die de komst van de elektrische tram in Antwerpen contesteerden, zullen ook te zien zijn tijdens de gelegenheidstentoonstelling (tot 29 september in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten).
Honderd jaar geleden was de tram een relatief snel (30 kilometer per uur tegen 5 per uur voor de vroegere paardentram), maar duur (15 centiemen per rit of de prijs van 3 broden) vervoermiddel met regelmatige verbindingen. Want om de 2 minuten passeerde een elektrische tram over de Antwerpse Leien. Het prototype van de eerste elektrische tram blijft bewaard in het Vlaams Tram- en Autobusmuseum (VTA) aan de Diksmuidelaan in Antwerpen. Het gaat om de 200, een tuig dat in januari 1901 is voorgesteld in open en gesloten versie. Uiteindelijk heeft de stad Antwerpen voor het gesloten voertuig gekozen en meteen 150 rijtuigen besteld bij de leverancier in Tubeke. Trams van het type 200, met twee (open) bestuurders posten, hebben tot 1947 Antwerpen doorkruist. Nadien is het toestel ingeschakeld als dienstwagen. Vanaf 1970 huist de tram in het VTA. Hij is inmiddels volledig gereviseerd, dus klaar om op zondag 8 september de historische stoet te openen.

Dertien rijtuigen vertrekken zondag 8 september omstreeks 13 uur voor een eeuwelingentrip richting Leopold Dewaelplaats. In die historische colonne rijdt onder meer ook een geblindeerd rijtuig ('de 305') dat tijdens de oorlogsjaren door Antwerpen trok. Te kijk en te keur zondagmiddag vanaf 14 uur tot 18 uur in de buurt van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de L. Dewaelplaats.
Nu in het nieuws