NASA akkoord met vlucht popzanger Lance Bass

De Amerikaanse popzanger Lance Bass heeft van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA het licht op groen gekregen om met Frank De Winne naar het Internationaal Ruimtestation ISS te vliegen en de jongste astronaut ooit te worden, zo heeft de gezaghebbende Internetsite Space.com gemeld. Het geld voor zijn vlucht ligt echter nog niet op tafel.

Belga

Bass (23) doorloopt momenteel in het Johnson Space Centre van de NASA te Houston samen met vluchtingenieur Frank De Winne en Sojoez-gezagvoerder Sergej Zaljetin een korte opleiding in de Amerikaanse systemen van het ISS. Volgens Space.com stemt de NASA er mee in dat hij dit najaar deelneemt aan de 'taxivlucht' naar het ISS.

De zanger van de boysband N'SYNC blijft dus een gedoodverfde kandidaat om op 28 oktober de derde stoel in te nemen in de Sojoez TMA-1 die naar het ISS vliegt en op 7 november in de Sojoez TM-34 die ervan terugkeert. Reeds eerder zijn de Russische beroepskosmonaut Sergej Zaljetin en de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne voor deze taxivlucht aangeduid. Tijdens zijn achtdaags verblijf in het ISS moet De Winne een zwaar wetenschappelijk programma afwikkelen.

Zijn trip staat echter nog niet vast. In het kader van internationale afspraken rond ruimtetoeristen dienen alle partners in het ISS hun fiat te geven. Na Rusland en de VS dienen aldus in het bijzonder ook nog de top van het Europese ruimtevaartbureau ESA (dat zelf al De Winne stuurt), Canada en Japan in te stemmen. De knoop zou begin volgende maand worden doorgehakt, aldus Space.com. Bass is in twee stappen medisch geschikt bevonden voor een ruimtetrip en begon ook al aan een kosmonautenopleiding in Sterrenstad nabij Moskou.

De financiële kwestie lijkt ondertussen nog steeds niet geregeld. In principe vraagt het Russisch ruimtevaartbureau Rosaviacosmos aan een ruimtetoerist in totaal 20 miljoen dollar, al gaan deskundigen ervan uit dat er enige miljoenen af gaan. De financiële deadline van vorige vrijdag werd minstens een week verlengd. Ter vergelijking: toen de Belgische minister van wetenschapsbeleid Charles Picqué en staatssecetaris voor wetenschapsbeleid Yvan Ylieff eind vorig jaar het contract voor de vlucht van Frank De Winne tekenden, deden zij meteen boter bij de vis.

Volgens Belgische bevoegde kringen gaat De Winne helemaal niet het gezelschap van een popzanger krijgen. De Belgische ESA-astronaut zelf zegt zich van de hele heisa rond Bass niets aan te trekken en zich enkel vast te pinnen op zijn wetenschappelijk programma.

Nu in het nieuws