'Bewijs dat VS bij Pearl Harbor eerste schot losten geleverd'

Print
Onderzoekers zeggen de resten te hebben gevonden van een Japanse mini-onderzeeër die ruim een uur voor de aanval op Pearl Harbor door de Amerikaanse marine tot zinken werd gebracht. De 24 meter lange onderzeeër zou het eerste tastbare bewijs vormen van de verzekering van het Amerikaanse leger dat de VS in de Tweede Wereldoorlog het eerste schot op Japan losten, in plaats van andersom. De onderzeeër werd op 7 december 1941 door een torpedojager van de Amerikaanse marine tot zinken gebracht. In het wrak zouden zich nog de overblijfselen van de twee bemanningsleden bevinden.
De duikboot werd op enkele kilometers afstand van Pearl Harbor gevonden op een diepte van 366 meter. De boot voerde vier andere mini-onderzeeërs aan die op weg waren naar Pearl Harbor om deel te nemen aan de aanval op de Amerikaanse vloot, die de VS meesleurde in de oorlog.

De ontdekking werd gedaan door duikers van het Laboratorium voor Onderwateronderzoek in Hawaii. Volgens de directeur van het lab, John Wiltshire, staat het vast dat het gevonden wrak dat van de onderzeeër is die al voor het begin van de aanval op Pearl Harbor door de Amerikanen tot zinken werd gebracht. Een kogelgat in de bovenbouw en de aanwezigheid van beide torpedo's zouden dit bewijzen. Drie van de andere mini-onderzeeërs zijn al eerder teruggevonden.

Duikers van het laboratorium hebben ruim twintig jaar naar het wrak gezocht. Volgens het hoofd van het duikteam dat de vondst deed verkeert de duikboot in uitstekende staat.

.

Nu in het nieuws