Tijd om van de tuin te genieten

Hartje zomer ligt de tuin van Gerald Van Coppenolle er schitterend bij. Volgens hem is augustus dé maand om in alle rust van de planten te genieten. Maar lang stilzitten is niks voor Gerald. De tuinstoel is toch vooral voor 's avonds en overdag heeft hij het best nog druk met planten stekken of scheuren, aardappelen rooien en veldsla zaaien.
BR>
"Augustus is voor mij de maand bij uitstek om kwekerijen van planten, fruitbomen en rozen te verkennen en telkens weer iets speciaals te ontdekken", aldus Gerald. "Je kan kiezen voor een notenboom voor op je grasveld. Hij geeft een zachte schaduw en houdt vliegen en muggen op afstand. Een notenboom vraagt bovendien weinig onderhoud. De Juglans regia (maat 10 tot 12 cm) is zeker een goede keuze. Eigenaars van een kleinere tuin kunnen kiezen voor een kweepeer als hoogstam, bijvoorbeeld Cydonia oblonga. De vruchten zijn vers haast niet eetbaar maar wel heel lekker als gelei. Een mispel (Mespilus germanica) doet het bijzonder mooi als solitaire sierheester."

In augustus kan je een aantal planten vermeerderen door te stekken. Van hortensia neem je stekken van 10 cm of meer. Stekken van salie, muurbloem, lavendel en rozemarijn zijn best tussen de 5 en 8 cm. Gerald: "Je stekt in een zeer luchtig grondmengsel zoals fijn verteerde bladgrond gemengd met rijnzand. Je kan ook een zak speciale stek- en zaaigrond kopen. Voor hortensia's neem je kopscheuten die je juist onder een knoop schuin afsnijdt, op een lengte van ongeveer 10 cm. Van hortensiastekken kan je best de bladeren insnijden om verdamping tegen te gaan. Bij muurbloem en salie verwijder je de onderste bladeren. Je kan de onderkant van de stek even in stekpoeder (bijvoorbeeld Rhizopon) dopen. Plaats de stekken in potjes van 9 cm doorsnee, twee tot drie per potje. De potjes komen op een beschaduwde plaats, indien mogelijk onder glas of plastic. Na twintig tot dertig dagen krijgt de stek wortels. Flink bewortelde stekken haal je zeer voorzichtig uit de potjes en je plant ze afzonderlijk in potjes van 10 cm doorsnee. Laat overwinteren onder glas of plastic. Stekken en gewortelde stekken moet je matig gieten."

Het is nu ook een goede periode om vaste planten, vooral soorten die in juni en juli hebben gebloeid, te scheuren. Zo komen klokjesbloem, korenbloem, fijnstraal en ooievaarsbek in aanmerking. Bij het scheuren moet je bladeren en wortels inkorten. Herplanten moet in flink bewerkte grond, voorzien van goede compost.

Moestuin

Gerald: "Aardappelen kan je rooien als het loof afsterft. Laten de aardappelen opdrogen onder een afdak en bewaar ze op een luchtige, vorstvrije, donkere plaats. Ook uien zijn oogstbaar als het loof bijna is afgestorven. Trek de uien uit en laat ze een paar dagen ter plaatse drogen. Daarna kan je ze met loof in kleine bundels onder een afdak ophangen."

Gerald plant nu vroege soorten aardbeien. Aardbeien vragen geen te vochtige maar wel compostrijke grond. "Je kan aardbeien 'vervroegen' door ze te planten in een pot van 30 à 40 cm, opgevuld met goede compost. Twee planten per pot is ideaal. Je laat de potten buiten staan tot eind november. Plaats ze daarna in een serre, die zo mogelijk vanaf februari wat wordt verwarmd."

Verder wordt in de moestuin nog veldsla gezaaid en winterprei geplant. Bieslook wordt gescheurd en herplant op 35 cm afstand. Loof en wortels worden flink ingeknipt.

Info: 03-664.46.05

.

Nu in het nieuws