Dewinter stapt op in 'De Zevende Dag'

In het VRT-programma 'De Zevende Dag' is het zondagmiddag tot een incident gekomen. Toen Knack-journalist Joël De Ceulaer zijn mening gaf over een debat tussen Vlaams Blok-voorman Filip Dewinter en voorzitter van de Arabisch-Europese Liga Dyab Abou Jahjah, voelde Dewinter zich 'beledigd' en stapte hij misnoegd op.

Belga

Het gesprek tussen Dewinter en Abou Jahjah kwam er naar aanleiding van een interview in Knack anderhalve week geleden waarin de voorzitter van de Arabisch-Europese Liga verklaarde dat het Arabisch in België van hem mag erkend worden als vierde landstaal.

Tijdens het debat zondag namen de twee duidelijke standpunten in. Abou Jahjah stelde op te komen voor de gelijke en de eigen rechten van de allochtone gemeenschap in België. Hij verweet Dewinter er 'karikaturale' denkbeelden op na te houden. De fractievoorzitter van het Vlaams Blok in het Vlaams parlement meende dat de allochtonen zich moeten aanpassen en assimileren aan de waarden en de normen van onze samenleving. "Zoniet moeten ze terugkeren naar hun land van herkomst".

"Waarden en normen zijn niet objectief gedefinieerd, dat zijn subjectieve aspecten. Voor mij gelden alleen wetten. Ik respecteer de grondwet", repliceerde Abou Jahjah.

Knack-journalist De Ceulaer liet achteraf zijn licht schijnen over het debat. "Hier hoort weinig tekst en uitleg bij", luidde het. "Het is helemaal niet moeilijk om intellectueel de meerdere te zijn van Filip Dewinter". Waarop Dewinter stelde niet "beledigd" te willen worden en boos de studio verliet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER