Olijfoliespray veroorzaakt steekvlam op fornuis

De Nederlandse Consumentenbond wil dat de olijfoliespray van Reddy uit de handel wordt genomen. "De spuitbus is bedoeld om groentes en salades met olijfolie te bespuiten, maar wordt ook gebruikt voor bakken en braden. Op het gasfornuis kan dan makkelijk een steekvlam ontstaan", aldus een woordvoerster van de bond zaterdag.

Belga

BR>

Dat blijkt uit testen van de Consumentenbond met het product. De bond heeft de zaak aangekaart bij de Keuringsdienst van Waren en een brief geschreven naar de Belgische fabrikant Vandemoortele. De zegsvrouw van de belangenorganisatie zegt dat de klacht door de Keuringsdienst "zeer serieus is opgenomen". De kans is volgens de bond groot dat de spuitbus uit de handel moet.

Eind 2000 zou namelijk een soortgelijk product van het merk Naturally om dezelfde reden uit de verkoop zijn gehaald. "Het enige verschil is dat de spray van Reddy met een ander gas werkt, maar het gaat om de olijfolienevel die ontstaat bij het gebruik. Die veroorzaakt in combinatie met hete pannen op het vuur een gevaarlijke situatie", stelt de woordvoerster.

Volgens Vandemoortele staart op de verpakking van de spuitbus de waarschuwing dat het niet voor bakken en braden mag worden gebruikt. De Keuringsdienst is volgens commercieel manager D. Jonkers al langs geweest en heeft wat producten meegenomen voor onderzoek. "Als daaruit blijkt dat het echt gevaarlijk is, dan halen we het uit de handel".