Vlaamse oppositie: levering aan Nepal is onwettelijk

Print
De Vlaamse oppositie trok tijdens het plenaire debat in de Congreszaal hard van leer tegen de regeringsbeslissing. De levering van wapens aan Nepal is onwettelijk, stelden ze. Verder namen ze de houding van de sp.a en vooral de groenen op de korrel.
Volgens CD&V'er Pieter De Crem is het "onwettelijkheid troef" in het dossier-Nepal. Hij wees op artikel 4 uit de wet, dat de uitvoer verbiedt naar landen waar de mensenrechten worden geschonden of zware interne spanningen woeden. Voorts kan het niet dat minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel in het kernkabinet een beslissing heeft doorgedrukt zonder het schriftelijk advies van de administratie, meent hij. De Crem zei overigens dat Michel verschillende keren heeft gelogen over de Duitse beslissing om geen wapens te leveren aan het Himalaya-land.

Ook de groenen kregen ervan langs. "Met groen in de regering floreert de wapenhandel als nooit tevoren. In totaal werd al voor 2 miljard meer uitgevoerd dan tijdens de hele vorige legislatuur", verklaarde De Crem, die voorstelde de partijnaam Anders Gaan Leven te veranderen in Anders Gaan Leveren.

Vlaams Blok-fractieleider Gerolf Annemans haalde tijdens zijn betoog een folder van FN Herstal boven waar de Minimi-mitrailleur in beschreven staat. "Het gaat om een oorlogswapen dat 700 à 1.000 kogels per minuut afvuurt en dat niet bestemd is voor niet conventionele acties", las hij voor. Annemans benadrukte dat een technisch-juridische discussie over de toepassing van de wet niet op zijn plaats is. "Het gaat hier over moraliteit en ethiek".

Net zoals de CD&V en het Vlaams Blok dat deden, hekelde ook N-VA-voorzitter en kamerlid Geert Bourgeois de houding van de Vlaamse socialisten en groenen. "Zij zijn gezwicht voor de Waalse dreiging. Ook nu weer wordt Vlaanderen gechanteerd. De Vlaamse industrie zou ook wel eens getroffen kunnen worden, dreigde Michel". Volgens Bourgeois is de enige oplossing voor FN de reconversie. Deze levering kan het leven van FN enkel nog maar wat rekken, voegde hij eraan toe.

Volgens de N-VA staat het onomstotelijk vast dat de regering de wet overtreedt. "De paarsgroene vredesduif is een oorlogshavik geworden. Deze regering kan de bevolking van Nepal steunen. Niet door wapens, maar door aan te sturen op een vredesdialoog", poneerde Bourgeois. Spirit voerde voor het begin van het debat een actie aan de ingang van het parlement. De partij verwijt de meerderheid de kop in het zand te steken en blind te blijven voor de gevolgen van de beslissing om wapens te leveren. "De wapens zullen bijdragen tot nog meer leed en schendingen van mensenrechten", stelde waarnemend voorzitster Els Van Weert even later tijdens het debat. Ook volgens haar kan geen zinnig mens ontkennen dat de wet wordt overtreden.

Na afloop van het debat legde Liliane De Cock de eed af als Agalev-kamerlid. Zij volgt Jef Tavernier op, die woensdag minister van volksgezondheid en leefmilieu werd.

.

Nu in het nieuws