Wapens Nepal: "parlement zal oordelen over levering"

"Er is vanochtend in het kernkabinet een open discussie geweest, maar er is geen akkoord bereikt. Op basis van wat er gezegd is, zal de premier een antwoord formuleren tijdens het parlementair debat." Dat was het enige wat Jef Tavernier, de nieuwe Agalev-minister van Volksgezondheid, Leefmilieu en Consumentenzaken, donderdagochtend kwijt wou over de wapenlevering aan Nepal.

Belga

Over het feit of premier Verhofstadt te vinden was voor zijn voorstel om voorwaarden te verbinden aan de levering, loste hij geen woord. "Ik geef geen interpretatie van de discussie op het kernkabinet", aldus Tavernier. "Het is niet aan mij om het antwoord van de premier te evalueren. De Agalev-fractie in het parlement zal oordelen", zo verwees hij naar het plenair kamerdebat dat donderdagochtend plaatsheeft. Tavernier had woensdagavond na zijn eedaflegging bij de koning verklaard dat er een aantal voorwaarden voor de wapenlevering vervuld moeten zijn of dat Agalev anders het dossier niet goedkeurt. "Ik neem niets terug van wat ik gezegd heb", antwoordde Tavernier op de vraag of hij met die uitspraak eigenlijk al niet te ver was gegaan.

De kersverse minister gaf verder nog te kennen dat hij de beleidslijnen van zijn voorganger Magda Aelvoet wil verderzetten. "Eén jaar voor het einde van de legislatuur is het belangrijk dat wordt uitgevoerd wat is afgesproken. Heel wat wetsontwerpen en voorontwerpen moeten nog omgezet worden in wetten", zo zei hij. Tavernier wil wel dat het parlement en de meerderheidsfracties in de toekomst meer betrokken worden bij het beleid. "Wat dat betreft zijn we een beetje afgegleden. De discussies zijn de laatste tijd verlegd van het parlement naar een kleine groep binnen de meerderheid", aldus nog de nieuwe minister.

Nu in het nieuws