Meest lucratieve sculptuurprijs in Europa voor Brit A. Cragg

De Britse beeldhouwer Anthony Cragg is woensdag in Berlijn onderscheiden met de tweejaarlijkse Piepenbrock-prijs voor sculptuur. Met een beloning van 50.000 euro is deze Duitse prijs de hoogstgedoteerde in Europa voor plastische kunsten. Cragg treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen Max Bill en "fundamenteel schilder" Ulrich Rückriem.

De Brit, die sinds 1977 in het Duitse Wuppertal leeft en werkt, is volgens het juryrapport "één van de succesvolste beeldhouwers van de huidige tijd". Hij "behoort tot een generatie die met humor en fijngeestigheid nieuwe perspectieven opent voor de sculptuur- en objectkunst". In mensentaal betekent dit dat Craggs werk opvalt door de combinatie van traditionele materialen met banale dagelijkse voorwerpen en dat dat spanningsveld verrassend werkt. Cragg doceert ook aan de Kunstacademie van Düsseldorf. Sinds 1996 is hij lid van de Royal Academy.

Cragg, geboren en getogen in Liverpool, won vorig jaar reeds de met 20.000 euro (800.000 frank) gedoteerde Shakespeare-prijs van de F.V.S.-Stiftung, een jaarlijkse bekroning aan iemand uit Engelstalig Europa die in de disciplines kunst, literatuur of geesteswetenschappen een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het Europese culturele erfgoed. In 2000 wijdde het MUHKA in Antwerpen een grote tentoonstelling aan de Brit.

Nu in het nieuws