TUI biedt goedkope vluchten aan - verlies en lagere omzet

Print
Het Duitse reisconcern TUI, in België onder meer eigenaar van touroperator JetAir, zal vanaf december met een eigen luchtvaartmaatschappij goedkope vluchten aanbieden. De low-farecarrier kreeg de naam Hapag-Lloyd Express mee. Een en ander maakte TUI donderdag bekend bij de presentatie van de semestriële resultaten. Het nieuws komt niet onverwacht. Dinsdag maakte het Duitse persagentschap DPA al gewag van de plannen van TUI. Het reisconcern rekent in het eerste jaar op ongeveer 1,3 miljoen passagiers.
Hapag-Lloyd Express zal vanaf de luchthaven Keulen/Bonn vliegen met acht Boeings. Die worden gecharterd van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germania. De tarieven beginnen bij 10 euro voor een binnenlandse vlucht en bij 25 euro voor een intra-Europese vlucht. Bestemmingen zijn onder meer Berlijn, Dresden, München, Barcelona, Milaan, Parijs en Rome. De eerste twee jaar zal Hapag-Lloyd Express nog met verlies draaien. Bestuursvoorzitter Michael Frenzel verwacht in het derde jaar een break-even.

TUI, het vroegere Preussag, noteerde in het eerste halfjaar van 2002 een nettoverlies van 127,9 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte het concern nog 134,2 miljoen euro winst. Het verlies is voor een deel te wijten aan een afschrijving van 183 miljoen euro. Die werd noodzakelijk door het failissement van machinebouwconcern Babcock Borsig, waarin TUI een belang had. Ook de omzet ging omlaag - 10,9 naar 9,27 miljard euro. Vooral het minder aantal boekingen speelde TUI parten. Eerste becijferingen spreken van 6 procent minder boekingen dan vorig jaar voor deze zomer.

TUI heette tot begin juli officieel nog Preussag. Sinds 2001 maakte toerisme echter bijna 55 procent uit van de activiteiten van de Duitse toeristische en industriële groep. Eind juni keurde de algemene vergadering de naamsverandering dan ook met overgrote meerderheid goed. TUI is in België actief onder de naam TUI Belgium. Dat is de holding boven JetAir, TUI Travel Centers en zakenreisorganisator TQ3.

.

Nu in het nieuws