Steunpunt Radio Nederland Wereldomroep in Harare opgeblazen

Een bomaanslag heeft donderdagochtend een brand veroorzaakt in kantoren van een lokaal radiostation in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare dat verbonden is met Radio Nederland Wereldomroep. De kantoren liepen grote schade op, maar er was niemand in het gebouw en er vielen geen slachtoffers. De lokale politie heeft dit bekendgemaakt. Een woordvoerster van Radio Nederland Wereldomroep, Nina Nomden, bevestigde dat het ging om een steunpunt van de Wereldomroep.

AP Ned

De brand in de kantoren van Voice of the People (Stem van het Volk) in Milton Park, een voorstad van Harare, vernielde computers, opname- en bewerkingsapparatuur en meubilair. Het dak van het pand, dat diende als productiecentrum van het radiostation, stortte in.

Voice of the People kreeg herhaaldelijk kritiek van de regering, omdat het station een verbod op onafhankelijke programmering omzeilde door in Zimbabwaanse lokale talen opgenomen materiaal vanuit Nederland uit te zenden. Het station zendt uit op de kortegolf. Politiewoordvoerder Wayne Bvudzijena zei dat explosievendeskundigen van het leger en gerechtelijke experts donderdag bezig waren het puin te doorzoeken. Er zijn vingerafdrukken gevonden die de politie een spoor naar de daders hebben opgeleverd.