Betogingen bij sluiting kantoren van Batasuna

De Spaanse politie heeft donderdag de 21 grootste kantoren van de Baskische partij Batasuna gesloten en is daarbij slaags geraakt met aanhangers van de politieke groepering. Verder pakte de politie zeven betogers op die in de Baskische steden Bilbao en San Sebastian hun woede over het verbieden van de activiteiten van Batasuna op bussen en auto's koelden.

De politie verzegelde negen kantoren van Batasuna in Baskenland, waaronder de hoofdvestigingen in San Sebastian, Bilbao en Vitoria. In de naburige provincie Navarra sloot de politie twaalf kantoren. Volgens aanhangers van de Baskische partij zijn in heel Spanje ongeveer 130 kantoren, ontmoetingscentra en cafés van Batasuna gevestigd.

Onderzoeksrechter Baltasar Garzon gelastte maandag de opschorting van alle activiteiten van Batasuna voor drie jaar en de sluiting van haar kantoren in het land. Aanleiding was een reeks aanslagen van de Baskische terreurbeweging ETA op toeristische doelwitten in het hoogseizoen. Batasuna is volgens Garzon nauw verbonden met de ETA.

Het Spaanse parlement stemde voor een algeheel verbod op de partij en de regering zal daarop aandringen bij het hooggerechtshof. Madrid wil verder dat Batasuna op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie komt. De groepering maakte woensdag op haar website bekend dat zij vanuit het Franse Bayonne zou gaan opereren.

Nu in het nieuws