VN: nieuwe geldstromen voor al-Qaeda

Print
Een wereldwijde campagne om te voorkomen dat financiers geld doorsluizen naar het terroristische netwerk al-Qaida heeft gefaald. Geldschieters hebben de organisatie van een nieuwe financiële injectie van in totaal tientallen miljoenen euro's voorzien. Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag gemeld op basis van een rapport van de Verenigde Naties.
In de notitie staat dat nog steeds geld uit het persoonlijk bezit van Osama bin Laden en andere financiers op rekeningen van al-Qaida worden gestort. De VN stellen dat de financiële situatie van het terreurnetwerk 'gezond' is en dat het geld al-Qaida in staat stelt nieuwe aanslagen te plegen.

Volgens het rapport beschikt al-Qaida dankzij de steun van investeerders in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië over een kapitaal van zeker 30 miljoeneuro. Volgens sommige ramingen gaat het om een bedrag van bijna 300 miljoen euro. The Washington Post meldde dat al-Qaida over banktegoeden beschikt in onder meer Dubai, Londen, Hongkong en Wenen. Dat de Verenigde Staten en andere landen er niet in zijn geslaagd te voorkomen dat nog steeds geld naar al-Qaida wordt overgemaakt, heeft volgens het VN-rapport onder meer te maken met de gebrekkige grenscontroles in verscheidene Europese landen.

Ook zou de informatieverstrekking van de Verenigde Staten en andere landen over vermoedelijke al-Qaida-leden te wensen overlaten. In de eerste maanden na de aanslagen van 11 september is voor 112 miljoen euro aan banktegoeden van al-Qaida bevroren. In de laatste maanden zou er slechts 10 miljoen euro uit handen van al-Qaida zijn gehouden.

.

Nu in het nieuws