Vermeend lid van een Al-Qaeda cel beschuldigd in Seattle

De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag een man uit Seattle in staat van beschuldiging gesteld. De man wordt ervan verdacht hulp en materiaal te hebben geleverd aan het Al-Qaeda netwerk. Enkele uren daarvoor raakte bekend dat er in Detroit vijf andere personen werden beschuldigd die ervan verdacht worden lid te zijn van een cel die "toekomstige terroristische acties plande in de Verenigde Staten en het buitenland". Earnest James Ujamaa, 36 jaar, geboren als James Earnest Thompson, wordt er officieel van beschuldigd materiaal en fondsen te hebben geleverd aan Al-Qaeda. Daarenboven zou de man een vuurwapen getransporteerd en gebruikt hebben.

Belga

De verdachte wordt er meer bepaald van verdacht informaticamateriaal te hebben getransporteerd naar een trainingskamp van Al-Qaeda in Afghanistan. Daarnaast zou hij hebben getracht om een trainigskamp op te richten in het Amerikaanse Oregon. Hij zou aan verschillende personen bekend hebben zelf opgeleid te zijn in een kamp van Al-Qaeda, aldus de akte van beschuldiging. Ujamaa, die zijn onschuld staande houdt, verklaarde in een mededeling het slachtoffer te zijn van een "heksenjacht" ontketend door de Amerikaanse autoriteiten.

De man werd op 22 juli in Denver aangehouden als getuige en overgebracht naar de gevangenis van Alexandria, nabij Washington. Dit statuut van getuige laat de federale autoriteiten toe om hem voor onbepaalde duur vast te houden als ze over informatie beschikken waaruit blijkt dat de aanhouding van de getuige nodig is om zeker te zijn van diens medewerking. Volgens de krant Seattle Post voert de FBI een uitgebreid onderzoek naar een moskee in de stad waarvan Ujamaa lid was en die banden zou hebben met Abou Hamza Al-Masri. Die wordt beschouwd als de belangrijkste rekruteerder van Al-Qaeda in Europa.