Chinese aids-activist vermist

Een vooraanstaande Chinese aids-activist wordt vermist en de door hem opgerichte organisatie is door de Chinese regering verboden. Dat hebben mensenrechtengroepen gemeld.

De activist, Wan Yanhai, werd sinds begin juli, toen de door hem opgerichte organisatie werd verboden, gevolgd door de geheime politie, aldus het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie. Wan is afgelopen zaterdag voor het laatst gesignaleerd op een filmfestival voor homoseksuelen in een café in de hoofdstad Beijing. Zijn echtgenote, Su Zhaosheng, die in Los Angeles woont, heeft sindsdien niets meer van hem gehoord. Wan neemt de telefoon niet op en reageert niet op e-mails, meldde woensdag het in New York gevestigde Human Rights in China. Zijn mobiele telefoon is uitgeschakeld.

Een vriend heeft Wan bij de politie in Beijing als vermist opgegeven. De politie wilde geen mededelingen doen over de zaak. Wan, een voormalig ambtenaar van het ministerie van volksgezondheid, richtte zijn inmiddels verboden organisatie, het Aizhi Actie Project, in 1994 op met als doel het bewustzijn over aids en HIV te helpen vergroten. Ook trekt de organisatie ten strijde tegen de discriminatie van aids-patiënten en zet ze zich in voor de rechten van homoseksuele mannen en vrouwen.

China erkent sinds enige tijd dat het een aids-probleem heeft, maar organisaties die los van de communistische partij of de overheid opereren worden door de regering al gauw als een bedreiging gezien. Dat zou het verbod van Wans organisatie kunnen verklaren.

Nu in het nieuws