Comité Foert-Fourte blokkeert tijdlang N48 uit protest tegen stort

Print
Donderdagmorgen hebben een zeventigtal actievoerders van het comité Foert-Fourte een tijdlang de weg tussen Brakel en Ronse in Vloesberg geblokkeerd. Ze deden dit uit protest tegen het stort dat al jaren in het D'Hoppebos gevestigd is en dat eind juni door Waals minister Foret werd gesloten.
Volgens de actievoerders is de eigenaar van het bos, Marcel Fort, na het einde van het bouwverlof opnieuw begonnen met het storten van afval, niettegenstaande het verbod van de Waalse minister. Nog volgens de actievoerders rijden sinds 19 augustus opnieuw tientallen vrachtwagens aan en af met stortafval.

Volgens burgemeester Philippe Mettens klopt dit niet en voeren vrachtwagens enkel steengruis aan, dat nodig is voor de sanering van het stort. Hij benadrukte ook dat storten in het D'Hoppebos niet meer mag en dat er werk zal gemaakt worden van een alternatieve toegangsweg naar het bos. Op die manier kan volgens hem het herstel van het stort rustig verder gaan, zonder dat de vrachtwagens de rust in Flobecq hoeven te verstoren. De burgemeester wil Vloesberg opnieuw profileren als een toeristische gemeente waar het goed vertoeven is. Hij betreurde de actie van het comité, omdat volgens hem de onderhandelingen die het gemeentebestuur met Marcel Fort voert rond de rehabilitatie van het stort, mogelijk opnieuw zullen afspringen door de actie.

De actievoerders trekken de verklaringen van de burgemeester in twijfel en zeggen dat er gewoon verder wordt gestort onder het mom van een sanering. Ze vragen eerst de opmaak van een saneringsplan.

Aanvankelijk hadden de actievoerders gepland om de aan- en afrijdende vrachtwagens tegen te houden, maar om die confrontatie te vermijden had de burgemeester een verbod uitgevaardigd voor vrachtwagens om tussen 8u en 20u nog die weg te gebruiken en naar het bos te rijden. Daarop trokken de actievoerders naar de N48. Toen de politie dit wou vermijden, kwam het tot een hevige schermutseling tussen de ordehandhavers en de manifestanten. Enkele actievoerders werden even in de boeien geklonken, maar enkele minuten later opnieuw vrijgelaten.

.

Nu in het nieuws