Boerenbond: maatregel Dua getroffen landbouwers pure lucht

De Boerenbond noemt de maatregel van Vlaams landbouwminister Vera Dua voor de landbouwers in kwetsbare gebieden die getroffen zijn door de wateroverlast nog "pure lucht". Dua stelde woensdag dat de getroffen boeren op gratis hulp kunnen rekenen van de Mestbank om opslagcapaciteit voor hun mest te vinden.

Volgens de Boerenbond heeft de Mestbank echter zelf geen opslagcapaciteit. Bovendien zitten de kelders van de meeste veehouders buiten de kwetsbare gebieden vrij vol, stelt de Boerenbond donderdag in een mededeling. Maandag nog drong de Boerenbond er bij Dua op aan om het uitrijden van mest binnen de kwetsbare gebieden toe te laten tot 15 september in plaats van tot 1 september. Volgens Dua is dit echter juridisch onmogelijk en zou het een risico inhouden voor de drinkwaterwinning. De betrokken landbouwers zijn vooral actief in gebieden die belangrijk zijn voor de winning van drinkwater.

Volgens de Boerenbond minimaliseert Dua het probleem ook door te stellen dat maar enkele bedrijven in de problemen zitten. De Boerenbond meent echter dat het om enkele honderden bedrijven gaat, gezien het grootste deel van de kwetsbare gebieden de afgelopen dagen met zware stortregens te maken kreeg.

Nu in het nieuws