Viseerden terroristen basis Kleine Brogel?

Islamitische extremisten hadden plannen voor een aanslag op een Amerikaanse legerbasis in België. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam gisteren bevestigd maar het weigerde de naam van de basis prijs te geven. Eerder was al sprake van een plan tegen de basis van Kleine Brogel waar Amerikaanse militairen een tiental kernbommen bewaken.

Belga

Strikt genomen is alleen de 80ste 'Air Support Group' op het vliegveld van Chèvres in Henegouwen de enige Amerikaanse basis in het land. De eenheid op Kleine Brogel is veel geringer in omvang. Verder zijn er ook heel wat Amerikanen actief in het Shape-hoofdkwartier in Casteau (vlakbij Chèvres) en uiteraard ook bij de NAVO in Evere.

De drie verdachten zijn vorig jaar enkele dagen na de 11-septemberaanslagen aangehouden in Rotterdam. Het gaat om de Fransman Jérôme Courtailler, de Algerijn Abdelkader Rabia en de onlangs door Canada uitgeleverde Algerijn Adel Tobbichi. Eerder maakte de Nederlandse justitie al bekend dat de mannen verdacht worden van het voorbereiden van een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs in samenwerking met de Tunesiër Nizar Trabelsi. Die laatste werd in Brussel aangehouden. Later gaf hij toe dat hij als 'martelaar' de aanslag in Parijs moest plegen.

Uit ondervragingen van Trabelsi en andere in West-Europa opgepakte sympathisanten van de Al-Qaïdabeweging van Osama bin Laden zou bovendien zijn gebleken dat er ook een plan bestond om een aanslag te plegen op de basis van Kleine Brogel.