Op het internet surfen kan voortaan ook via tv

Wie thuis geen computer heeft, kan binnenkort vanuit zijn woonkamer op het internet surfen, en wel via zijn televisie. Daarvoor heb je enkel een Netbox nodig die vanaf volgende week in verschillende distributieketens in België te koop zal zijn.

Het Franse bedrijf NetGem lanceert volgende week in samenwerking met Belgacom de Netbox in België. Het toestelletje lijkt op een kleine decoder. Eens aangesloten op de televisie en de klassieke telefoonlijn kun je met de afstandsbediening en het draadloos toetsenbord via het televisietoestel op het internet surfen.

Belgacom Skynet ontwierp hiervoor een speciale aangepaste portaalsite die toegang biedt tot het internet. De gebruiker kan er terecht voor nieuwsberichten, weersvoorspellingen of allerhande internetdiensten zoals SMS, logo's, ringtones, e-mails, e-cards en chatboxen.

Het concept is niet nieuw, weet Jan Margot, woordvoerder van Belgacom. In 1998 testte Belgacom al met cyber-tv maar het project werd nooit gecommercialiseerd. Het Franse bedrijf verkocht al 1 miljoen toestelletjes buiten Belgë, onder meer in Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland.

Het systeem werkt via de telefoonlijn, waardoor het wel trager is dan een kabelverbinding of een ADSL-lijn. De kost is dezelfde als voor een telefonische internetverbinding. Dit systeem verschilt wel van het digitaal thuisplatform dat Belgacom en de VRT vanaf september opnieuw bij 100 gezinnen in Schoten zal testen. Daar gaat het om interactieve televisie, verduidelijkt Jan Margot.

Nu in het nieuws