Heibel in VS rond tv-film over de jonge Hitler

In de Verenigde Staten is een hevige strijd losgebarsten over het voornemen van tv-zender CBS om een speelfilm over de jonge Adolf Hitler op te nemen. De zender stelt dat hij de 'wortels van het kwaad' wil tonen. Tegenstanders vrezen dat het project zijn doel zal voorbijschieten en net het anti-semitisme zal aanwakkeren.

Belga

Adolf Hitler die "cowboy en indiaantje" speelt. Hitler als bohémien. Hitler als gewonde soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hitler als begenadigd spreker. Het is slechts een greep van de beelden die in de CBS-film, waarvan de opnames pas binnen enkele maanden in Berlijn van start gaan, van de nazi-leider worden getoond.

Critici vragen zich af of men zoiets de Amerikaanse kijker kan voorschotelen, zonder dat die sympathieën begint te koesteren voor de nazi-leider. En zal een film over de jeugd van Hitler, die eindigt met zijn machtsgreep in het Duitsland van de jaren dertig en het drama van de vernietigingskampen achterwege laat, bij jonge kijkers geen verkeerd beeld over de man oproepen?

Nu in het nieuws