Website als digitaal archief van persoonlijke belevingen 11 september

Print
Na het aangezicht van de ramp in het World Trade Center op 11 september te zijn ontvlucht, vond Lisa Beaty een kantoor in Manhattan waar zij van een computer gebruik kon maken en stuurde een e-mail met de boodschap waar vrienden en familie op zaten te wachten: "Met mij alles OK".
Dat bericht en honderden anderen e-mails, foto's en videobeelden maken nu deel uit van een virtueel naslagwerk dat door wetenschappers in de staten Virginia en New York wordt samengesteld. Het digitale archief van 11 september moet een nieuw platform worden waar mensen hun eigen verhaal kunnen maken, zegt Jim Sparrow, een van de organisatoren van het project. Het doel is een plaats van 'nationale herinnering' te maken van de aanslagen van 11 september, stelt Chrissie Brodigan die met Sparrow aan de site werkt in het Centrum voor Nieuwe Media en Geschiedenis aan de George Mason Universiteit net buiten Washington.

Sparrow en zijn medewerkers hebben honderden chatroom- en e-mailberichten, foto's en persoonlijke dagboeken van mensen uit heel Amerika verzameld waarin hun persoonlijke ervaringen met of op 11 september staan beschreven. Ook worden tekstberichten van beepers en sms-boodschappen die op die dag zijn verstuurd naar vrienden, familie en geliefden voor het digitale archief gebruikt. Beaty beschreef in het bericht waarmee zij haar vrienden geruststelde ook de chaos die zij had gezien bij het WTC.

"Als ik de trein wel had gehaald, dan had ik in de toren gezeten die door het vliegtuig werd geraakt. Soms kun je beter te laat komen", schreef ze. "Ik stond op straat bij wat mensen die in het gebouw tegenover het WTC zaten. Zij zagen hoe het eerste toestel zich in de toren boorde en hoe mensen uit de ramen begonnen te springen. Het was het afschuwelijkste dat ik ooit in mijn leven gehoord heb."

De echtgenoot van Beaty zegt dat hij het bericht naar het archief gestuurd heeft omdat het een zuiver en persoonlijk beeld schetst van de gebeurtenissen van die dag, in plaats van een professioneel geredigeerde weergave. Projecten als het digitale archief zijn een nieuwe manier om momentopnames van historische gebeurtenissen te maken en vast te leggen hoe erop wordt gereageerd, stelt Lee Rainie van het Pew-project voor Internet en Amerikaans Leven. "Een van de dingen die we van 11 september kunnen leren is dat het internet een geweldig middel is om dit soort communicatie meteen te catalogiseren en te verzamelen", zegt Rainie. "Na bijna elke grote gebeurtenis in de toekomst zullen dergelijke sites ontstaan."

Volgens Sparrow is het grootste probleem dat mensen het materiaal niet willen afstaan. "Het moeilijkst is om gewone mensen ervan te overtuigen dat zij deel uitmaken van de geschiedenis", aldus Sparrow.

Op het internet: Digitaal archief van 11 september: http://911digitalarchive.org/ Het Webarchief van 11 september: http://september11.archive.org/

.

Nu in het nieuws