Voormalige Enron-directeur geeft fraude toe

Print
Michael Kopper, een vroegere directeur van de financiële poot van het failliet verklaarde Amerikaanse energieconcern Enron, heeft woensdag tijdens een hoorzitting ter vaststelling van zijn borgsom toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan fraude en witwassen van geld.
Kopper is daarmee de eerste voormalige Enron-functionaris die moet rekenen op een veroordeling. Volgens ingewijden zal hij waarschijnlijk veel oud-topfunctionarissen van het concern en de daarmee verbonden vennootschappen in zijn val meeslepen.

Volgens bronnen bij justitie stemde Kopper als onderdeel van zijn overeenkomst met justitie ermee in 12 miljoen dollar te retourneren die hij op onwettige wijze heeft verworven.

De val van het Enron had tot gevolg dat duizenden werknemers op straat kwamen te staan en miljoenen beleggers plotseling met bijna waardeloze aandelen zaten.

Toen Enron in december faillissement aanvroeg, was dit het grootste bankroet in de Amerikaanse geschiedenis. Duizenden huidige en voormalige Enron-werknemers verloren het grootste deel van hun pensioentegoeden. De gang van zaken leidde ook tot de val van Arthur Andersen LLP, de accountantsfirma die schuldig werd bevonden aan de vernietiging van belastende documenten.

.

Nu in het nieuws